Presentació

marca_evfs_v2

Encetem la quarta edició d’un festival literari atípic. En primer lloc pel seu mateix nom. A diferència de la resta de festivals d’aquest gènere, s’ha substituït la denominació Novel·la Negra per Novel·la Criminal. Considerem que aquest segon concepte aplega millor les dues grans variants del gènere:

La novel·la policíaca o detectivesca, dita també novel·la enigma, que destaca per la importància del paper central que hi té el detectiu investigador, ja sigui oficial, privat o afeccionat. El seu objectiu és resoldre un cas criminal més o menys complicat.

La novel·la negra, entesa com a narració que va més enllà de l’esquema del crim i la seva investigació i sovint se centra en altres motius literaris associats, com ara el submón del delicte, les característiques personals del detectiu o del criminal, una visió crítica de la societat, etc.

Una altra originalitat del Festival EL VI FA SANG resulta del fet de maridar literatura de gènere amb bon vi. De fet, la combinació de llibres amb vi no és cap novetat. Les biblioteques públiques de Catalunya ja fa temps que ho fan amb el programa Biblioteques amb DO. També a Europa, especialment a França, hi ha d’altres festivals d’aquestes característiques.

Una novetat important d’aquesta edició és el fet d’introduir una temàtica general, de manera que a partir d’ara el festival de l’Espluga de Francolí estarà dedicat majoritàriament a un tema, cada any diferent, dintre del nostre gènere. El de 2018 és Realitat i ficció a la novel·la criminal.

Amb motiu del centenari del naixement de Manuel de Pedrolo, un dels pioners de la novel·la criminal en català, el programa del festival inclou diversos homenatges a la seva figura.

Les botigues de l’Espluga col·laboren un any més amb el festival dedicant aparadors als llibres que es presenten.

El premi Internacional El Vi Fa Sang, que en les edicions anteriors han rebut l’italià Andrea Camilleri, l’andorrà Albert Salvadó i l’irlandès John Banville (Benjamin Black), en aquesta edició ha recaigut en el també italià Massimo Carlotto, un autor que en les seves novel·les combina hàbilment els elements de ficció i les referències als fets reals.

El premi Nacional El Vi Fa Sang a la trajectòria, que en edicions passades s’ha atorgat a Isabel-Clara Simó per les seves novel·les criminals, a Andreu Martin i Jaume Ribera per la sèrie Flanagan i a Maria Antònia Oliver per la seva obra literària, ha correspost enguany a l’escriptor mallorquí Antoni Serra, creador del detectiu Celso Mosqueiro, un perdiguer atípic, cínic i escèptic del qual en van aparèixer diverses novel·les durant els anys vuitanta i noranta del segle XX.

I, finalment, volem fer un agraïment especial al Museu de la Vida Rural, que cedeix al festival les seves magnífiques sales d’actes.

Margarida Aritzeta i Salvador Balcells, comissaris

Els comentaris estan tancats.

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: