Programa del festival

Descarregueu-vos el programa en format PDF des d’aquí

Temàtica general: Realitat i ficció a la novel·la criminal

Jornades prèvies: Dissabte 24 de març

Montblanc Vila del Llibre

17,00 h.- Presentació del festival El Vi Fa Sang

Jornades prèvies: Dimecres 4 d’abril

Sala Josep M. Poblet de la Biblioteca de Montblanc

19,00 h.- Presentació del llibre col·lectiu de relats ‘Assassins del Camp’ (Llibres del Delicte). A càrrec de Margarida Aritzeta (coordinadora) i autors tarragonins participants.

Jornades prèvies: Dijous 5 d’abril

Auditori Carulla Font del Casal de l’Espluga

18,00 h.- Conferència-col·loqui al voltant de la novel·la ‘L’escanyapobres’ de Narcís Oller. A càrrec de Margarida Aritzeta (escriptora, professora i comissària del Festival) dins el cicle de conferències de la Formació Permanent de l’Espluga de Francolí.

Divendres 6 d’abril (primer dia del Festival)

Carrers de l’Espluga

15,00 h. a 18,00 h.- Gimcanes infantil i juvenil: Trobar el criminal que s’amaga als establiments de l’Espluga que exhibeixen aparadors dedicats al Festival.

Museu de la Vida Rural

18,00 h.- Inauguració del Festival a càrrec d’autoritats i organitzadors. Brindis inaugural amb vins i caves de la DO Conca de Barberà. A continuació, visita a l’exposició The Dust Bowl.

19,00 h.- Presentació creuada de novetats criminals:
‘Napalm’ de Joan Canela i Jordi Colonques (Bromera), ‘L’harem del Tibidabo’ d’Andreu Martin (Crims.Cat), ‘Seixanta-vuit’ de Ramon Usall (Pagès) i ‘Lleugera sang’ de Xavier Zambrano (Llibres del Delicte). Moderadora: Núria Martínez ‘Bruixeta’ (responsable del bloc “La màgia dels llibres”).

20,00 h.- Signatura de llibres.

20,15 h.- Taula rodona: Policies novel·listes: l’experiència és un grau

L’afició per la literatura entre els policies no s’expressa només en la lectura. N’hi ha que han anat més enllà i s’han convertit en escriptors, generalment de novel·la criminal, potser inspirada en les seves experiències reals.

Amb Joan Miquel Capell (ex comissari de policia, autor de la novel·la ‘Wad-Ras’, premi Crims de Tinta 2018), Pere Cervantes (policia i escriptor), Ivan Llambí (policia i escriptor) i Rafa Melero (policia i escriptor). Moderador: Salvador Balcells (escriptor i comissari del Festival).

21,15 h.- Presentació especial: Jordi Sierra i Fabra presenta la seva novel·la ‘Deu dies de juny’, novè lliurament de l’ex-inspector Mascarell. Amb motiu del desè aniversari de la publicació de la sèrie.

Hostal del Senglar. Menjador del Rei Caçador

22,00 h.- Sopar popular (reserva prèvia).

23,00 h.- Combat de boxa literari: Crims literaris versus crims reals

‘A sang freda’ de Truman Capote, ‘Gomorra’ de Roberto Saviano, ‘Tor’ de Carles Porta o ‘La mala dona’ de Marc Pastor són exemples de novel·les pertorbadores basades en crims reals. A favor o en contra de la barreja de realitat i ficció?

Combatents: Andreu Martin (escriptor) contra Rafael Vallbona (escriptor). Àrbitre: Xulio Ricardo Trigo (novel·lista, fotògraf, poeta i traductor).

Dissabte 7 (segon dia del Festival)

Carrers de l’Espluga

09,00 h. a 10,30 h.- Visita als establiments col·laboradors que exhibeixen aparadors dedicats a llibres de temàtica criminal d’autors presents al Festival.

Museu de la Vida Rural

10,30 h.- Presentació creuada de novetats criminals:

‘Seràs un dels nostres’ d’Ariadna Herrero (Llibres del Delicte), ‘Barcelona, viatge a la perifèria criminal’ de Diversos autors (AlRevés), ‘Males decisions’ de Susana Hernández (Crims.cat) i ‘Contes per a les nits de lluna plena’ d’Anna Maria Villalonga (Apostroph). Moderadora: Raquel Gámez Serrano  (escriptora, educadora social i responsable del bloc “En clau de negre)”.

11,30 h.- Taula rodona: Del fet divers a la novel·la

Des que existeixen els diaris, les pàgines de successos han apassionat els lectors. També la transmissió oral sembla més interessant si explica fets sagnants. Tot plegat constitueix una font inesgotable per als autors de ficció criminal. Només de ficció?

Amb Sebastià Bennasar (escriptor i periodista), Fàtima Llambrich (periodista i escriptora) i Graziella Moreno (escriptora i jutgessa). Moderador: Jordi Cervera (periodista i escriptor).

12,30 h.- Presentació especial: ‘Assassins del Camp’ (Llibres del Delicte). A càrrec de Margarida Aritzeta (coordinadora), Marc Moreno (editor) i autors tarragonins participants.

12,45 h.- Presentació especial: ‘Terra de crims’ de Valerià Pujol (Cossetània/Quaderns de la Font del Cargol). A càrrec de Rafael Vallbona.

13,00 h.- Signatura de llibres i tast de vins.

13,30 h.- Lliurament dels premis El Vi Fa Sang als guanyadors del II Concurs Juvenil de Relats, lliurament dels premis El Vi Fa Sang als guanyadors del IV Concurs de Relats i presentació del llibre de relats guanyadors dels concursos El Vi Fa Sang de 2015 i 2016.

Art Restaurant

14,15 h.- Dinar literari (reserva prèvia).

Estació de trens i carrers de l’Espluga

16,00 h.- -Ruta literària de la novel·la ‘L’escanyapobres’, de Narcís Oller (1a part).

Museu de la Vida Rural

17,15 h.- -Presentació creuada de novetats criminals:

‘La draga’ d’Esperança Camps (Llibres del Delicte), ‘Lemmings’ de Jordi Dausà (Llibres del Delicte), ‘No deixis mai de mirar al cel’ de Miquel Esteve (Columna) i ‘Jaume Fuster, gènere negre sense límits’ d’Àlex Martin Escribà (AlRevés). Moderadora: Irene Solanich (escriptora, traductora, docent i estudiosa de la novel·la negra).

18,15 h.- Paraules d’homenatge a Manuel de Pedrolo amb motiu del centenari del seu naixement.  A càrrec d’Adelais de Pedrolo (presidenta de la Fundació Pedrolo) i Anna Maria Villalonga (comissària de l’any Pedrolo).

19,00 h.- Presentacions especials: Sebastià Bennasar presenta el seu llibre ‘Manuel de Pedrolo, manual de supervivència’ (Meteora) i la nova col·lecció que dirigeix: Marraco Negre, de Pagès Editors, amb el seu primer llibre ‘Es vessa una sang fàcil’ de Manuel de Pedrolo.

19,15 h.- Signatura de llibres i tast de vins.

19,30 h.- Lliurament del Premi Nacional El Vi Fa Sang a Antoni Serra. Glosa del guardonat a càrrec de Margarida Aritzeta (escriptora i comissària del Festival).

Lliurament del Premi Internacional El Vi Fa Sang a Massimo Carlotto.  Glosa del guardonat a càrrec d’Àlex Martin Escribà (professor universitari, expert en novel·la negra, director de la col·lecció Crims.cat i codirector del Congreso de Novela i Cine Negro de Salamanca).

Celler Vidbertus

20,30 h.- Sopar literari, amb tapes i vins del celler (reserva prèvia).

Sala Folch i Torres del Casalet

22,30 h.- -Lectura dramatitzada: ‘Mossegar-se la cua’, sobre la novel·la del mateix títol de Manuel de Pedrolo. Adaptació teatral de Margarida Aritzeta, Salvador Balcells i Josep M. Vallès. Fotografies dels escenaris: Xulio Ricardo Trigo. Direcció: Josep M. Vallès.

Diumenge 8 (tercer dia del Festival)

Bosc de Poblet

09,30 h.- Ruta literària de la novel·la ‘L’escanyapobres’, de Narcís Oller. (2a part – inscripció prèvia). Concentració a Drac Actiu.

Carrers de l’Espluga

10,00 h. a 11,30 h.- Visita als establiments col·laboradors que exhibeixen aparadors dedicats a llibres de temàtica criminal d’autors presents al Festival.

Museu de la Vida Rural

11,00 h.- Presentació creuada de novetats criminals:

‘Sang freda’ de Biel Cussó (Crims.cat), ‘Terra de crims’ de Diversos autors (Xandri), ‘El clan de Sa Ràpita’ de Montserrat Espallargas (Pagès) i ‘Instint de supervivència’ de Ramona Solé (Llibres del Delicte). Moderadora: Montse Sanjuan (escriptora, impulsora del bloc ‘Llibres llegits i per llegir’ i del festival El Segre de Negre).

12,00 h.- Lectures: ficció o no ficció? Conversa distesa entre Nuri Estadella (bibliotecària i conductora del club de lectura Els Lletraeixerits de l’Espluga de Francolí), Filo Farré i Montse Bosch (conductores del programa ‘Persones que eduquen’ de l’Espluga FM Ràdio) i Sílvia Romero (escriptora i conductora de clubs de lectura).

Acte retransmès en directe per L’Espluga FM Ràdio

13,00 h.- Signatura de llibres i tast de vins.

13,30 h.- Presentacions especials:

Montse Sanjuan presenta la seva darrera novel·la ‘Anna Grimm, memòria mortal’ (Pagès Editor).

Jordi Tiñena presenta la seva darrera novel·la ‘Joc d’identitats’ (Llibres del Delicte).

Restaurant Casa Nostra

14,15 h.- Dinar de cloenda del Festival (reserva prèvia).

Teatre del Casal

17,00 h.- Cinema criminal català.

Curts negres: ‘Gentlemen’ de Joaquim Bundó i Esteve Rovira i ‘Fugit’ de Marta Bayarri.

Pel·lícula documental: ‘Lesa humanitat’ d’Héctor Faver.

Presentat per JR Armadàs (revista ‘El Cinèfil’).

-Els dies del Festival al Museu de la Vida Rural: Parada de venda de llibres (llibreria Índex), amb signatura dels autors.

-La setmana del Festival, aparadors al·lusius al gènere criminal a les botigues de l’Espluga.

-Concurs popular: Trobar l’arma del crim amagada a cada aparador.

-Totes les activitats del festival, excepte els àpats i activitats amb reserva prèvia, són d’accés lliure i gratuït, limitat a l’aforament dels respectius espais. 

Reserves prèvies i informació:
M. Pilar Garrell – Ajuntament de l’Espluga de Francolí
Telèfon: 977 870 005 – 689 240 650
pgarrellr@gmail.com

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: